Tinnerbäcken

Inte det finaste namnet på en å. Finns dessutom ett badhus som heter Tinnerbäckens badhus. De har dessutom ett utomhusbad med ASFALTS-botten. Trevligt.

Tog en bild från området längs denna å, och tänkte jag skulle försöka måla den i olja.

Nu har jag inte bilden, har som vanligt tappat bort även den. Men jag vet att vattnet är brunt av lera.
På bilden är vattnet mest grönt. Jag är inte nöjd med det, för egentligen ska den ju vara brun. Men när jag målade den så fick jag för mig att brunt vatten återspeglar den grön. Men det gör den ju inte... istället ska det ju vara mörkare brun.

Nåja, jag är ju inte konstnär, ivarjefall inte än, och kommer kanske inte att bli bättre på det heller så det får väl vara ett experimentmålande :)


Väderstreckens finska motsvarighet

Jag har aldrig lärt mig väderstrecken helt på finska. Så här kommer en påminnelse till alla oss som har svårt med dem:



Det som alltid förbryllat mig är sydväst i finskan. Det heter 'lounas' som betyder 'Lunch'. Men, det kan kanske ha att göra med en så enkel sak att det är i den riktningen som solen står som högst på dagen, dvs. vid lunch, i vår del av världen.


Tankar om kyrkan

En kyrka är en gemenskap, inte en byggnad, mitt bland människorna i orten man bor på. Gudstjänsten är att tjäna människorna i den staden och att förmedla, predika, ropa ut evangeliet på olika sätt i enlighet med vad Jesus sagt och gjort.
Att först och främst söka Gud, för att sedan gå ut med det man får från Gud (man kan inget göra i sin egen kraft, och Gud ger inte äran till människor). Att ge, ge, ge i den kraft vi får från Gud när vi kommer honom nära.

Tänk dig att istället för att betala för lokaler, så går pengarna till mission! Till att ge mat till såningsmännen och skördemännen.
Kyrksilver, konst, antikviteter och K-märkta hus? Onödig kostnad som skulle kunna t.o.m. minst ge mat i mun hos den som hungrar.

När du på domens dag ska göra räkenskap för dina gärningar, och Jesus frågar dig om de hungrande så vill du ju inte stå på skam och säga "jag gav pengarna till de vackra lokalerna", nej, du vill ju säga "jag gav dem till de behövande".

Pension? Den får du i himlen. Varför oroa dig för världsliga ting, som ändå förmultnar, när du får allt i himlen i evig tid.

Jag tror mer på husförsamlingar och cellgrupper än på lokaler som bara kostar. Man kanske eventuellt skulle kunna ha en liten Informationsbyrå (typ turistbyrå) på stan där förbipasserande kan komma in och få hjälp och svar på sina frågor etc.?

Kortfilm

Min första introduktion till film var nog i 5:an eller 6:an i grundskolan då jag såg någon av Fredagen den 13:e filmerna med mina barndomspolare T och hans bror A. Men annars var det spelkonsollen Nintendo 8 bitars eller speldatorn Amiga600 som gällde.

Jag tror det var först när jag såg film med syrran som i tidiga tonåren som jag började fastna för film. Jag tror vi hyrde en film varannan vecka, och helst i rysargenren.
Min äldre syster T. läste på den tiden en del skräck utav Koontz och Stephen King, och jag försökte mig på att läsa dem, men jag måste säga att det är kusligare att läsa en skräckroman än att se en skräckfilm. Desutom tycker jag det är jobbigt att läsa tjockare böcker, har inget tålamod med det då koncentrationen svajar och det därmed tar mer tid av en.
Så ingen idé för mig att införskaffa sådan litteratur. Ska det vara så ska det vara film.

Kortfilmer är något annat jag gillar, till en del.
Min favorit bland dem är 'Inside' som handlar om en kille med personlighetsklyvning. Vet inte om den gått i Sverige, men jag hittade den på youtube ivarjefall.

Topp 5 lista skräck

1. The Shining
2. The Ring
3. Sjätte sinnet
4. Dolt under ytan
5. Sauna

INSIDE


Tips på hur man kan spara på pengar och på miljö.

Tänkte jag skulle dela med av två sätt att spara pengar och miljö. Jag är vanligtvis en väldigt sparsam person som håller i pengarna. Men ibland får man för sig att impulshandla utan at tänka efter, kommer jag att ha nytta av detta? Kan jag leva utan detta?

Har ni några förslag så skriv en kommentar :)


1. Tépåsen

Hur många gånger kan man använda samma tépåse?
Du kanske säger "Usch, men det kan väl inte smaka något vidare.

Men ärligt talat, har du testat?

Jag funderade på detta idag när jag kokade tevatten att jag skulle spara pengar och miljö på detta.

Angående tépåsen eller tésilen så beror det mycket på hur länge man har tépåsen i koppen.

Enligt téproducenten så ska den ligga i ca 3 minuter. Men varför?
Jag kan inte komma på nån annan anleding än att det är producenten som tjänar pengar på detta. För har du en tépåse i koppen i 3 minuter så har du säkert tömt allt vad té heter i denna enda kopp.
Och om du då tar en kopp till så måste du därför ta en ny påse. Ju fortare påsarna tar slut, desto mer pengar till producenten.

2. Släck lamporna

För ett tag sen var det "Earth hour" då folk världen över släckte sina lampor för en timme.
Detta skulle man kunna göra oftare.
Förr gav man förslaget att man skulle låta några lampor va tända när man inte var hemma för att på så vis minska risken för inbrott.
Men om man är hemma, behöver man alla lampor tända?

En del tänder för att ge lite mysfaktor i lägenheten. Dessa människor har nog sett för mycket på inredningsprogram där de öser med belysningen, men berättar aldrig vad elräkningen hamnar på i kvartalet.
Det kan vara till fördel att man har tänt i det rummet som man är i för tillfället, i övrigt är det enligt mig onödigt att ha mysfaktor i ett rum som man inte ser.
En lampa är nog i varje rum.
Är du mörkrädd så skaffa nattkikare, det är riktigt mysigt, tror jag.

Har du förslag på sparande av el och miljö, skriv kommentar! :)



RSS 2.0