Min plats på jorden...

Caroline Wendle skrev på sin blogg, carolinewendle.blogg.se, om "Meningen med livet" och jag fick en del tankar av detta.
Jag upplever det som att det är en fråga vi sällan frågor oss själva, ivarjefall inte jag. Kanske för att den är så svår eller obekväm. Den tvingar oss att omvärdera våra liv och vad vi gör med det. Den tvingar oss att kanske lyfta oss ur en bekvämlighet.
Kanske bara låta det vara, slänga bort den onda tanken och försöka leva vidare, gå och sätta mig vid tv:n igen och tränga bort den omvärld vi lever i. Beklaga oss över hur det är ställt med de fattiga, de sjuka och hur ondskan sprider sig, klaga
på världens ledare, men inte lyfta ett finger för att få till en förändring.

Blev det bättre så? Eller kunde det bli bättre av att faktiskt ta en stund då och då, och finna svaret på meningen livet eller påminna sig om den.

Vad tror du?

Livets väg

Badabadabada

Igår var jag o badade i Emmaboda med gänget. Församlingen i Älmeboda hade hyrt hela bassängavdelningen *FLOTT* :D
Vi var en totalt 20-talet människor. Gött var det!
I bastun va det ungefär lika varmt som i Irak en solig varm dag. I bastun 80 och i Irak 60-70 grader i solen.
Ikväll är det sånggudstjänst i kyrkan och dit ska jag snart rikta mina steg.

Laudate omnes gentes, laudate Dominum. Laudate omnes gentes, laudate Dominum.

Sjung lovsång alla länder, och prisa Herrens namn! Sjung lovsång alla länder, och prisa Herrens namn!
[Latinska originalet komp. av Jacques Berthier (död 1994, kompositör och kyrkomusiker, Paris)]

image3

Tänk om...

...människor tog reda på fakta, istället för att lyssna på vad andra säger.
...männniskor talade gott om andra människor, istället för att tala ont om andra.
...tänk om folk försökte försonas, istället för att vara sura på varandra.

... tänk om.... tänk om
tänk om människor pratade med varandra =)

Fika

Idag var det fika på Börjes igen. Jag har nog aldrig fikat så länge som jag gjort idag, så det blir något nytt att skriva i meritlistan.

Filmtips!

Såg en finsk film i lördags med frugan. Den hette "Upswing" (Nousikausi). Vi brukar inte se på finska filmer, vet nämligen inte vad man ska tro om dem efter att ha sett "Mannen utan minne".

Den handlade om ett par i övre medelklassen där mannen skulle upp karriären ett steg, men innan detta skulle de ut på en minst sagt annorlunda semester. De lämnar allt i sin ägo i händerna hos resebyrån (bestående av en man). Semestern.... 1 månad som arbetslös i förorten Jakomäki i Helsingfors med en dagpenning på ca 200kr som de fick ut 1 gång i veckan. Klarar de månaden lovas de en speciell bonus.

Sammanfattning av filmen.... lita inte blint på någon :)

Jesus dog på ett kors

Varför skriver jag detta? Det spelar väl ingen roll vad han dog på, det viktigaste är väl att han dog?

Jag håller med, detta spelar heller inte roll för mig.. Men för en del grupper så är det obibliskt att säga att Jesus skulle dött på ett kors (stauros och xylon översätts av dem endast som påle eller trä, fastän de även kan översättas med kors). Man menar t.o.m. att korsfästelse inte användes på Jesu tid och t.o.m. citerat bibeluppslagsverk för att få stöd till detta. En av grupperna har gjort minst ett misstag, när man citerar The Imperial Bible Dictionary och menar att den stödjer tolkningen om att Jesus skulle blivit fäst på en påle, men man tar det ur sitt sammanhang. IBD stödjer isjälva verket korsfästelse.

Det är dessa grupper som driver diskussionen. Hade det inte varit så hade jag inte kännt behov av att skriva detta.

De bilder jag sett om människor fastspikade på påle består av följande. En spik genom händerna och en tavla ovanför händerna med anklagelsen (ivarjefall på bilder av Jesus)

Men hur står det då i Bibeln?

-Joh 20:25 ... "Om jag inte får se hålen efter spikarna i hans händer och sticka fingret i hålen efter spikarna och inte får sticka min hand i hans sida, så kan jag inte tro." (Svenska Folkbibeln)
Här står det att Tomas ville se märkena efter spikarna (pl.) i hans händer... uppenbarligen så var det mer än en spik.

-Matt 27:37... 'Över hans huvud hade man satt upp anklagelsen mot honom....' (Svenska Folkbibeln)
Här står det att tavlan med anklagelsen sattes ovanför hans huvud. Inte ovanför hans händer som avbildningar av en pålfäst Jesus har.

Dessa är bara några bibelverser. Det sägs även finnas forskning som visar på att det är mer troligt att Jesus dog på korset. Forskningen ska jag återkomma till senare när jag läst den.

Till sist vill jag bara säga som jag hört någon säga:

"Tro ingenting bara för att man har sagt det, eller för att det är tradition, eller för att ni själva har gjort en föreställning om det. Tro inte vad er lärare säger bara för att ni har respekt för läraren. Men det som ni efter nogrann undersökning och analys finner vara gott, till fördel och nytta för alla varelser - tro och håll fast vid den läran, och lev efter den."

Om man vill anse sig sann och pålitlig, så ska man tåla att man granskas... om man inte tål granskning, vad är det då man vill dölja?

Dags att sova nu...gonatt världen, syns imorrn

Välkommen till min nya blogg!

Jaha, så har man skaffat sig en blogg med.
Vem är då jag?
Jag heter Jonatan och är 28 år, gift, och har en katt.

Resten får du nog reda på under vägens gång.

Bibelord

"Mina älskade, tro inte var och en ande, utan pröva andarna, om de är av Gud; ty många falska profeter har gatt ut i världen" (1 Joh. 4:1)

De tog emot ordet med all villighet och forskade dagligen i Skrifterna (Bibeln) för att se om det kunde förhålla sig så.”
(Apg 17:11)

RSS 2.0